فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال دهم شماره 3 (پیاپی 29، پائیز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/09/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایرج امیری، محمد بربرستانی، احمدرضا دهپور، مرضیه فریمانی، محمد اکبری صفحه 5
    حاملگی در مادران دیابتی دارای ریسک بالایی از نظر مشکلات زودرس نظیر سقطهای خودبخودی، تاخیر در مراحل اولیه رشد و نمو جنین و افزایش ناهنجاری های مادرزادی می باشد. بنظر می رسد که افزایش سطح گلوکز خون با ایجاد اختلال درتولید نیتریک اکساید(NO) اثرات فوق را بوجود می آورد. هدف از انجام این مطالعه بررسی نقش نیتریک اکساید در جلوگیری از اختلالات تکاملی و آپوپتوزیس در جنینهای موش در مرحله پیش لانه گزینی به هنگام کشت در محیط کشت حاوی گلوکز بالا(30میلی مول) می باشد.
    به منظور دست یابی به این هدف، جنین های 2 سلولی موش در محیطهای کشت حاوی گلوکز بالا و غلظتهای مختلف پیش ساز نیتریک اکساید (L-arginine) و مهار کننده آن(L-NAME) به مدت 96 ساعت در آزمایشگاه کشت داده شدند.در پایان وضعیت تکاملی آنها با استفاده از یک میکروسکوپ معکوس ارزیابی گردید سپس جنینها با تکنیک تانل نشاندار شده و توسط یک میکروسکوپ فلوئورسنس از لحاظ میزان آپوپتوزیس مورد بررسی قرار گرفتند. میزان نیتریک اکساید تولید شده توسط جنینهای گروه های مختلف نیز با اندازه گیری مقدار نیتریت موجود در محیط پس از اتمام دوره کشت با استفاده از روش Greiss تعیین گردید.
    مقایسه نتایج بدست آمده پس از کشت جنین ها در گروه های مختلف نشان داد که افزایش غلظت گلوکز در محیط از طرفی موجب کاهش تولید نیتریک اکساید شده و از طرف دیگر رشد و تکامل جنینها را در مرحله پیش لانه گزینی به تاخیر می اندازد و موجب افزایش آپوپتوزیس در آنها می گردد. در چنین شرایطی استفاده ازL-NAME که تولید نیتریک اکساید را مهار می نماید عوارض فوق را تشدید می کند در حالیکه افزودن L-arginine به میزان 20-10میلی مول بطور معنی داری باعث افزایش تولید نیتریک اکساید و بهبود پتانسیل تکاملی جنینها و کاهش آپوپتوزیس در آنها می گردد.
    با توجه به نتایج این مطالعه بنظر می رسد که استفاده از L-arginine موجب افزایش تولید نیتریک اکساید در شرایط هیپرگلیسمی شده واز اثرات مخرب هیپرگلیسمی بر روی جنین های پیش لانه گزینی می کاهد.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، گلوکز، مرحله پیش لانه گزینی، موش، نیتریک اکساید
  • سودابه آقابابایی، علیرضا زمانپرور، رفعت بخت صفحه 14
    تخمین وزن جنین قبل از زایمان از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا جنینهای بزرگتر و کوچکتر از حد طبیعی ممکن است در هنگام زایمان دچار مشکلات متعددی شوند. پژوهش حاضربا هدف تعیین وزن جنین با استفاده از اندازه ارتفاع رحم ودورشکم مادردر مراجعین جهت زایمان به بیمارستان فاطمیه همدان درسال 1379 اجرا گردید.
    طی یک بررسی توصیفی از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد200 نفر (100 نفر اول زا، 100نفر چندزا) از زنان مراجعه کننده بر اساس شرایط مورد نظرکه حاملگی نرمال و یک قلو، وزن کمتر از 90 کیلوگرم در زمان مراجعه، مثانه تخلیه شده و منفی بودن جایگاه عضو نمایش جنین بوده است بعنوان نمونه انتخاب شدند و متغیرهای لازم که شامل اندازه ارتفاع رحم و دور شکم مادر (بر حسب سانتی متر)، وزن تخمینی جنین با استفاده از حاصلضرب دو عدد بدست آمده از اندازه گیری های فوق و وزن واقعی بلافاصله پس از تولد نوزاد می باشد مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی واحدهای پژوهش نشان داد که میانگین اندازه ارتفاع رحم و دور شکم مادر بترتیب85/2±92/33 و 2/6±97 سانتی متر، میانگین وزن تخمینی جنین با استفاده از حاصلضرب دو عدد فوق 382± 3088 گرم و میانگین وزن واقعی بلافاصله پس از تولد جنین 344±3060 گرم برآورد شده است. میزان همبستگی بین وزن تخمینی و وزن واقعی بلافاصله پس از تولد جنین61/0 محاسبه گردید. حساسیت و ویژگی حاصلضرب اندازه ارتفاع رحم و دور شکم مادر در تشخیص جنینهای بزرگتر از اندازه طبیعی بترتیب3/83% و 5/86% و در تشخیص جنینهای کوچکتر از اندازه طبیعی بترتیب4/48% و 2/96% می باشد. نتایج بدست آمده بیانگر اثر مثبت اندازه گیری ارتفاع رحم و دور شکم مادر در تخمین وزن جنین در زمان تولد است.
    کلیدواژگان: ارتفاع رحم، دور شکم، وزن جنین
  • محمدرضا شکیبی، جمیله عطاپور، بهجت کلانتری، بتول نامجو صفحه 20
    دیابت شیرین بیماری متابولیکی است که سیستم های مختلفی در انسان را تحت تاثیر قرار می دهد. دامنه وسیعی از اختلالات اسکلتی عضلانی همراه با بیماری دیابت شرح داده شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی فراوانی روماتیسم بافت نرم اندام فوقانی در بیماران دیابتی در شهر کرمان در سال 1380 می باشد.
    در یک مطالعه مقطعی 300 بیمار دیابتی به کمک پرسشنامه COPCORD مورد مطالعه قرار گرفتند. معاینه این بیماران توسط متخصص داخلی و یک روماتولوژیست انجام شد. تحلیل داده ها به کمک رگرسیون لجستیک انجام گردید.
    از این تعداد بیمار 3/73% را زنان تشکیل می داد. میانگین ± انحراف معیار سن بیماران 7/13±2/51سال و میانگین ± انحراف معیار طول مدت بیماری 4/6±7 سال بود. 152 بیمار (7/50%) روماتیسم بافت نرم در اندام فوقانی داشتند. 66 بیمار سندرم تونل کارپ، 23 بیمار بیماری دوپویترن، 23 بیمار فلکسورتنوسینوویت، 19 بیمار پری آرتریت شانه، 4 بیمار محدودیت حرکتی مفاصل دست، 12 بیمار اپی کندیلیت آرنج داشتند. تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که دیابت نوع 2، عدم کنترل دقیق قندخون و طول بیماری بیشتر از 5 سال عوامل خطر مهمی در بروز اختلالات بافت نرم در اندام فوقانی می باشند.
    نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع بالایی از اختلالات بافت نرم در اندام فوقانی در بیماران دیابتیک شهر کرمان مشهود است.
    کلیدواژگان: اندامهای فوقانی، بافت همبند، دیابت شیرین، روماتیسم، عوامل خطر
  • ابراهیم نادی، سعید بشیریان، محبوبه خسروی صفحه 27
    هم اکنون تصویر روشنی از نحوه انجام همودیالیز و کفایت این اقدام درمانی در تنها مرکز همودیالیز شهر همدان وجود ندارد از آنجائیکه انجام همودیالیز منجر به کاهش سطح خونی سموم اورمیک (Uremic Toxins) به حد غیر رسمی (Non Toxic) می گردد.این اقدام موجب کاهش میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به نارسائی کلیه خواهد شد که این حد از دیالیز را کفایت دیالیز (Dialysis Adequacy) مینامند.هدف از انجام این طرح تعیین نسبت کاهش اوره خون در بیماران تحت همودیالیز در بخش دیالیز بیمارستان اکباتان همدان میباشد. این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که جامعه آماری آن را بیماران تحت همودیالیز بیمارستان اکباتان در طول مدت مطالعه تشکیل میداد در این مطالعه تعداد 100 بیماری که در طول مدت مطالعه تحت همودیالیز قرار داشتند مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه خون جهت اندازه گیری اوره نیتروژنه خون (B.U.N) قبل و بعد از دیالیز تهیه و به آزمایشگاه ارسال گردید و میزان کاهش اوره خون Urea Reduction Ratio (URR) محاسبه شد. در این بیماران کفایت دیالیز با استفاده از پارامترهای Kt/v و URR که در آنK از مشخصات فیلتر به کار رفته در دستگاه وt مدت زمان انجام دیالیز بر حسب دقیقه و v، حجم توزیع در بدن بیمارکه بر حسب لیتر منظور شده است بررسی شد. در ضمن پارامترهای دیگری از قبیل مدت زمان انجام دیالیز و سرعت جریان خون و ضریب کلیرانس فیلتر و وزن قبل و بعد از دیالیز و فشار خون قبل و بعد از دیالیز نیز مورد ارزیابی قرار گرفته و ثبت شد.
    با توجه به نتایج حاصله از محاسبه URR مشخص گردیدکه فقط 10 درصداز بیماران دارای URR برابر و یا بیش از 65 درصد بودند که این میزان مطابق با شاخصهای استاندارد بوده و بیانگر کفایت دیالیز می باشد. 34 درصد از بیماران نیز دارای URR نزدیک به میزان مطلوب (یعنی 65- 55 درصد) و بقیه افراد که حدود 56 درصد بودند URR کمتر از میزان مطلوب داشتند.
    در مجموع نتایج حاصله نشاندهنده غیر مطلوب بودن کیفیت و یا کمیت انجام همودیالیز میباشد
    کلیدواژگان: اوره خون، کفایت دیالیز، نارسائی مزمن کلیه، همودیالیز
  • محمدتقی صمدی، مرتضی مرشدی سیف صفحه 34
    بی تردید تولید زباله در زندگی روزمره گریز ناپذیر است. این در حالیست که به این مقوله در مقایسه با مطالعات انجام یافته بر روی سایر معضلات زیست محیطی مانند آلودگی هوا وفاضلاب، کمتر پرداخته شده است. نظام مدیریت مواد زائد جامد مبتنی بر عناصر و اجزائی نظیر تولید زباله، نگهداری در محل تولید، جمع آوری، حمل و نقل و دفع می باشد و بدون آگاهی از میزان تولید زباله و نیز اجزای تشکیل دهنده آن امکان انجام برنامه ریزی دقیق و ارائه راهکارهای مناسب جمع آوری و دفع زباله فراهم نخواهد گردید. لذا در این مطالعه میزان زباله و آنالیز فیزیکی آن در فصول مختلف سال (از خرداد78 تا اردیبهشت 79)مورد اندازه گیری و محاسبه قرارگرفت.
    نمونه ها در هر ماه با استفاده از روش نمونه برداری از بار کامیون (Truck-Load sampling) و به طریقه نمونه گیری سهمیه ای تصادفی انتخاب گردیده اند و ضمن توزین بار کامیون های حامل زباله جهت محاسبه مقدار زباله جمع آوری شده، درصد رطوبت، چگالی و درصد وزنی اجزای فیزیکی تشکیل دهنده زباله تعیین گردیده است.
    نتایج بدست آمده نشانگر تولید متوسط روزانه 33/252 تن زباله در سطح شهر همدان با چگالی 83/204 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد. همچنین متوسط رطوبت زباله تولیدی این شهر معادل 46/22 درصد وزنی محاسبه گردید. میانگین مقادیر اجزاء فیزیکی نیز در ماه های پژوهش معادل 72/77% مواد فسادپذیر، 75/5% کاغذ، 42/5% پلاستیک، 15/3% پارچه و منسوجات، 11/2% فلزات، 04/1% شیشه و 92/4% سایر مواد بوده است. همچنین بیشترین مقدار تولید زباله در این شهر مربوط به اسفندماه با 328 تن و کمترین مقدار نیز مربوط به آذرماه با 196 تن بوده است.
    در مجموع با استناد به مطالب فوق الذکر، می توان نتیجه گرفت که با اجرای برنامه های مناسب بازیافت از مبدا تولید و تهیه کود کمپوست، امکان ممانعت از دفن روزانه 183 تن مواد زائد فسادپذیر با قابلیت تهیه کود و 14 تن کاغذ، 13 تن پلاستیک و 5 تن فلزات مختلف که دارای ارزش اقتصادی قابل توجهی می باشند فراهم خواهد گردید.
    کلیدواژگان: تجزیه فیزیکی، مواد زائد جامد
  • فاطمه زراعتی، سیدمنصور ملکوتی، ملیحه عراقچیان، نسرین شیخ، ابراهیم نادی صفحه 39
    مقایسه اثر فرآورده های تولید شده با کاربردهای یکسان توسط شرکتهای مختلف، یا مقایسه فرآورده های تولید داخل با فرآورده های خارجی می تواند گامی مؤثر و مهم در جهت بهبود کیفی فرآورده های داخلی باشد. در این بررسی اثر ضد اسپاسمی دو فرآورده گیاهی گریپ میکسچر و کاراوی میکسچر که به عنوان ضد اسپاسم و ضد نفخ گوارشی در کودکان تجویز می گردد مورد مقایسه قرار گرفته اند.
    قطعه ای به اندازه 2 سانتی متر از ژژونوم موش صحرایی در یک حمام بافت حاوی محلول فیزیولوژیک تیرود 37 درجه سانتیگراد که اکسیژن صددرصد دریافت می نمود قرار داده شد. با افزودن استیل کولین به محلول حمام بافت، تا غلظت یک میکرو مول اسپاسم ایجاد شد و پس از به کفه رسیدن کشش حاصله، حجم های مختلف از دارو به حمام اضافه گردید، اثر مهاری دارو بر روی اسپاسم ثبت شد و پس از دوبار شستشوی روده و برگشت روده به میزان کشش پایه، حجم های مختلف از داروی دوم بررسی گردید. نتایج بدست آمده با آزمون Paired t-test مورد مقایسه قرار گرفتند.
    نتایج بدست آمده نشان دهنده اثر مهاری هر دو دارو بر اسپاسم ایجاد شده توسط استیل کولین بر روده موش صحرایی بود که متناسب با افزایش حجم داروی بکار رفته میزان مهار افزایش می یافت. مهار ایجاد شده توسط کاراوی میکسچر در تمامی حجم های بکار برده شده در مقایسه با گریپ میکسچر افزایش معنی داری نشان داد(P<0.05).
    فرآروده گیاهی کاراوی میکسچر اثر مهاری بیشتری بر اسپاسم ناشی از استیل کولین در روده موش صحرایی دارد و ممکن است این دارو در انسان نیز بتواند اثر مشابهی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسپاسم، استیل کولین، گیاهان شفابخش، موش
  • فریبا کرامت، میترا رنجبر، حسین محجوب صفحه 43
    وبا یا کلرا یک بیماری اسهال حاد به علت ویبریو کلرا می باشد که بیشتر سروگروپ o1 آن مسئول اپیدمی های متعدد در کشور های مختلف می باشد. دو بیوتیپ کلاسیک و التور و سه سروتیپ اوگاوا، اینابا و هیکوجیما دارد. این تحقیق با شروع اپیدمی وبا در سال 1377 در استان همدان با هدف تعیین علت بیماری وبا و بررسی علائم بالینی و یافته های آزمایشگاهی در بیماران وبائی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی استان همدان انجام شد.
    طرح به صورت توصیفی مقطعی درفصول تابستان و پائیز 1377 انجام شد. در این مطالعه از تمام بیماران اسهال حاد مراجعه کننده سواب رکتال گرفته شد و در محیط اختصاصی TCBS (تیوسولفات سیترات بایل سالت سوکروز) کشت انجام شد. از 718 مورد کشت مثبت 100 مورد به صورت تصادفی ساده انتخاب و براساس ده نوع آنتی بیوتیک رایج آنتی بیوگرام انجام گردید.
    از 27380 نفر سواب رکتال در محیط TCBS انجام شد که 718 مورد (6/2%) مثبت بودند که تماما بیوتیپ التور و سروتیپ اوگاوا گزارش شد. 6/50% بیماران مذکر و 4/49% مونث بودند. بیشترین فراوانی در سنین 29-20 سال و 19-10 سال به ترتیب 7/22%و7/17% بودند و بیشترین فراوانی بیماری در ماه های شهریور و مرداد به ترتیب 65% و 5/28% بوده است. 82% بیماران درمان سرپائی و 18% بستری شدند. از 129 نفر بیمار بستری 3/95% بدون تب، 6/94% اسهال لعاب برنجی، 2/68% استفراغ، 7/45% درد شکم داشتند. یافته های آزما یشگاهی 5/77% لکوسیتوز و 9/61 % هیپوکالمی بود. در اسمیر مدفوع بیماران بستری 7/21%WBC و1/10% RBC گزارش شد. در آنتی بیوگرام بیشترین مقاومت به کوتریموکسازول و فورازولیدون به ترتیب 99% و 98% وبیشترین حساسیت نسبت به سیپروفلوکساسین و نالیدیکسیک اسید، توبرامایسین، داکسی سیکلین به ترتیب 99%،98%،93%، 85%،گزارش شد. از 718 بیمار 5 نفر (7/0%) به علت نارسائی حاد کلیه فوت شدند.
    وجود لکوسیتوز، RBC و WBC در اسمیر مدفوع تعدادی از بیماران مسئله عفونت همزمان وبا با سایر ارگانیسمهای مهاجم روده ای یا وجود سویه های جدید ویبریو کلرا را مطرح می کند بنابراین پشنهاد می شود که در موارد اپیدمی وبا کشت مدفوع برای سایر ارگانیسم ها و سروتایپینگ تمام موارد ویبریوکلرا جدا شده انجام شود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوگرام، وبا تشخیص، وبا علت شناسی، وبا همه گیری شناسی
  • حمید پورجعفری، مرتضی هاشم زاده چالشتری صفحه 51
    هموفیلی و تالاسمی دو گروه از بیماری های ارثی هستند که مبتلایان به آنها از مصرف کنندگان همیشگی خون و فرآورده های آن می باشند. هدف از بررسی حاضر، تعیین فراوانی انواع اختلالات انعقادی در همدان می باشد و همچنین فراوانی انواع فنوتیپ های گروه های خونی ABO و Rh در گروه بیماران و نیز در گروه کنترل در همدان مورد بررسی قرار گرفته است.
    جمعیت مورد مطالعه کلیه مراجعه کنندگان به مرکز حمایت از بیماران هموفیلی و نیز تالاسمی در شهر همدان بودند. اطلاعات اولیه از پرونده های مراجعین استخراج شده ومورد آنالیز قرار گرفتند. گروه کنترل عبارت بودند از اهدا کنندگان خون به بانگ خون همدان.
    نتایج نشان دادند که انواع مختلف اختلالات انعقادی در مراجعه کنندگان به کانون هموفیلی همدان در سال 1377 به ترتیب عبارت بودند از هموفیلی A (96/61 در صد)، هموفیلی B (86/20 در صد)، فون ویل براند (52/5 درصد)، اختلال پلاکتی (91/4 در صد)، کمبود فاکتور XIII (68/3 در صد) و کمبود فاکتور VII (07/3 درصد).
    بطور کلی نتایج نشان دهنده اینست که توزیع گروه های خونی A و O در بیماران مبتلا به هموفیلی R در مقایسه با گروه کنترل، تفاوت آماری معنی داری دارند. پایین ترین فراوانی گروه خونی Rh منفی مربوط به مبتلایان به تالاسمی بود. نسبت جنسی بیماران با جمعیت عادی تفاوت معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: اختلالات انعقادی، تالاسمی، گروه های خون، هموفیلی
  • محمد بربرستانی، سید محمد حسینی پناه، علیرضا فاصل صفحه 55
    از آنجائیکه تمام سلولها در روی سطوحشان کربوهیدراتها را به اشکال گوناگون گلیکوپروتئینها، گلیکولیپیدها، پلی ساکاریدها حمل مینمایند و از طرفی کربوهیدراتها حاوی پتانسیل فوق العاده ای برای کشف رموز اطلاعات بیولوژیکی بوده و همچنین در ماتریکس خارج سلولی هم موجود میباشند لذا این پژوهش با هدف شناسائی قندهای انتهایی منطقه شفاف در طی روند تکاملی فولیکولها انجام گردید ناحیه ای که بعنوان ماتریکس خارج سلولی، حاصل همکاری مشترک اووسیت و سلولهای فولیکولی در حین تکامل فولیکول تشکیل میگردد.
    تعداد شصت راس موش بالغ که دارای علائمی از سیکل تخمدانی بودند انتخاب شدندو تخمدانهای آنها خارج گردید. بعد از طی مراحل پاساژ در بلوکهای پارافینی قرار داده شدند و از آنها برشهایی با ضخامت سه میکرون تهیه گردید و سپس مقاطع با روش هیستوشیمی لکتینی رنگ آمیزی شدند. دراین مطالعه از پنج نوع لکتین BSA1، PNA، WGA، DBA، Con A استفاده گردید.
    واکنشها نسبت به لکتین BSA1 در طی چرخه تخمدانی منفی بود ولی نسبت به لکتینCon A کمی دیده شد که بیانگر درگیری بسیار کم گلوکز، مانوز و گالاکتوز میباشد و با توجه به واکنش نسبت به لکتینهای DBA،WGA،PNA حضور بقایای ان-استیل گالاکتوز آمین و ان-استیل گلوکز آمین و اسید سیالیک در طی روند تکوینی فولیکولها مورد بررسی قرار میگیرد.
    اهمیت حضور بقایای ان-استیله گالاکتوز و گلوکز شایان توجه است که در این مطالعه توسط دو لکتین اختصاصی آنها به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: تخمدان، گلیکوکونژوگیت، لکتین
  • سعید افضلی، پریسا رشیدی صفحه 62
    هرساله تعداد زیادی براثر مسمومیتهای دارویی و شیمیایی به اورژانسها مراجعه و تحت درمان قرار می گیرند و تعدادی نیز بدنبال شدت عوارض حاصله فوت می کنند. اکثر مراجعین را بیمارانی تشکیل میدهند که به قصد خودکشی اقدام به این کار میکنند و در درجه بعدی کسانی قرار دارند که در اثر سوء مصرف مواد مخدر دچار مسمومیت شده اند. در این مطالعه هدف ما بررسی یکساله مرگ و میر ناشی از مسمومیتها در بیمارستان سینا شهر همدان در سال 1380 بوده است.
    این تحقیق بصورت توصیفی و گذشته نگر بوده و بر این اساس اطلاعات لازم از پرونده های بیمارانی که بعلت مسمومیتهای مختلف دارویی و شیمیایی به این مرکز مراجعه کرده و نهایتا" بر اثر شدت مسمومیت و عوارض حاصل از آنها فوت کرده اند جمع آوری گردیده است.اطلاعات بدست آمده در فرمهای مخصوص جمع آوری و پس از تجزیه وتحلیل پارامترهای مختلفی از جمله سن، جنس، عامل و زمان مسمومیت، میزان تحصیلات، مدت زمان بستری، انگیزه مصرف، زمان مصرف، زمان مرگ پس از مراجعه به بیمارستان و عوارض منجر به فوت مشخص گردیده است.
    نتایج بدست آمده نشان میدهد که از تعداد1079 بیمار مسموم تعداد 47 نفر بر اثر شدت عوارض حاصله فوت کرده بودند. از این تعداد مردان با 5/74% نسبت به زنان با 5/25 % بیشترین تعداد مرگ ومیر را به خود اختصاص داده بودند. 1/68% بیماران فوت شده بطورعمدی اقدام به خودکشی کرده بودند ودر 3/21%موارد در کسانی دیده شد که در اثر سوء مصرف مواد دچار مسمومیت شده بودند. در هر کدام از سنین بین 20-10 سال و همچنین سنین بالای 50 سال تعداد 12 نفر فوت شده داشتیم که بیشترین تعداد را شامل می شدند. بیشترین سموم مصرفی به ترتیب ارگانو فسفره ها، اپیوئیدها، علف کشها و در درجات بعدی سایر داروها ومواد شیمیایی قرار داشتند. شایعترین عارضه منجر به مرگ عوارض تنفسی بود. آزمایشات سم شناسی بر روی اجساد در بیشتر موارد منفی بود و بیشترین موارد مثبت گزارش شده آرسنیک و متانول بود. بیشترین موارد مرگ (3/55%) در بین بیمارانی مشاهده شد که بیش از 6 ساعت پس از مسمومیت به بیمارستان مراجعه کرده بودند.
    نتیجه نهایی نشان دهنده میزان بالای مسمومیت با سموم ارگانوفسفره و اپیوئیدها و مرگ و میر ناشی از آنها نسبت به سایر داروها و سموم در همدان میباشد.
    کلیدواژگان: خودکشی، مرگ و میر، مسمومیت
  • سعید محمودی، فریبا کرامت، محمد جعفری صفحه 67
    بیماری کیکوچی (kikuchi''s disease) یا لنفادنیت هیستیوسیتیک نکروزان بیماری نادری است که اولین بار در ژاپن تشخیص داده شد. عامل آن ناشناخته است. تظاهرات بیماری با لنفادنوپاتی یک طرفه گردن، اغلب با سابقه علائم تنفسی فوقانی و در بعضی بیماران با تب مشخص می شود. بیماری بیشتر در زنان و زیر سن 40 سال اتفاق می افتد. لنف نودهای درگیر معمولا سخت با قوام لاستیکی و بدون چسبندگی و گاهی در لمس دردناک هستند. گاهی با لنفادنوپاتی ژنرالیزه و بندرت هپاتواسپلنومگالی تظاهر می کند. تشخیص بر اساس بیوپسی لنف نود و هیستولوژی داده می شود.
    بیمار زنی 27 ساله که در تاریخ 12/10/79 با شکایت اصلی تب و لرز در بخش عفونی بیمارستان سینا همدان بستری شد. تب بیمار از 10 روز قبل شروع و از حدود 40 روز قبل دچار یک توده در سمت چپ گردن شده، که به تدریج بزرگتر شده بود. در معاینه گردن توده ای سمت چپ گردن بدون درد به ابعاد 5*5 سانتیمتر که نسبتا متحرک و با قوام لاستیکی لمس شد. درجه حرارت 6/39 درجه سانتیگراد داشت، بیمار با تشخیص اولیه تب تیفوئید یا منونوکلئوز عفونی بستری شد. در آزمایشات لکوپنی نسبی 4000 در میلیمتر مکعب همراه با لنفوسیتوز 48% و 35% لنفوسیت آتی پیک داشت، بیمار با تشخیص منونوکلئوز عفونی مرخص شد و مجددا در تاریخ 12/11/79به علت عدم قطع تب و سردرد و استفراغ شدید بستری شد و با تشخیص اولیه لنفوم توسط متخصص جراحی بیوپسی لنف نود گردنی انجام شد. پاتولوژیست در بررسی هیستولوژی لنف نود بیوپسی شده، بیماری کیکوچی یا لنفادنیت هیستیو سیتیک نکروزان را گزارش کرد.
    در برخورد با لنفادنوپاتی یک طرفه گردن و لنفوسیتوز آتی پیک به جز منونوکلئوز عفونی و لنفوم باید بیماری کیکوچی را در نظر داشته باشیم.
    کلیدواژگان: بیماری کیکوچی، لنفادنوپاتی، لنفادنیت هیستوسیتیک، لنفوسیتوز آتی پیک
  • آذر برادران، حمید نصری، حمید روحی صفحه 73
    در این گزارش شرح حال زن 68 ساله ای بیان می شود که بعلت بی اشتهایی به درمانگاه مرکز آموزشی درمانی هاجر شهرکرد مراجعه نموده بود.
    بی اشتهایی از حدود چهار ماه پیش از مراجعه آغاز شده و همراه با سیری زودرس، تهوع، یبوست شدید، پرنوشی و Nocturia بوده است. همچنین بیمار طی 4ماه 10 کیلوگرم کاهش وزن داشته است در طی معاینات فشارخون mmHg و سه عدد لنفادنوپاتی بااندازه های 1×1 سانتیمتر در زیر چانه داشت و طحال Palpable بوده، سایر معاینات نرمال بودند نتایج بررسی های انجام شده قبلی بیمار که با شک به بدخیمی انجام شده بود شامل رادیوگرافی مری، معده و دوازده، آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی نرمال. سونوگرافی و سی تی اسکن شکم اسپلنومگالی mild، آزمونهای انجام شده شامل: mg/dl BUN=40 mg/dl، Creat=2.9 mg/dl، Ca=12.5 و بقیه موارد نرمال بود.
    در زمان بستر ی در ادامه بررسی ها با احتمال وجود بدخیمی شامل لنفوم و یا تومر پستان و یا میلوم مولتیپل بررسی ها را ادامه داده که با توجه به نرسیدن به نتیجه، اقدام به بیوپسی از غده لنفی زیر چانه ای کردیم که نتیجه سارکوئیدوز گزارش شده سطحACE سرمی بالا بود. پس از درمان با کورتن، حال بیمار روبه بهبودی رفت و کراتین بیمار رو به کاهش نهاد، آخرین کراتینین Creat=1/2 mg/dl بود
    کلیدواژگان: افزایش کلسیم خون، سارکوئیدوز، نارسائی کلیه